Börja spara till pensionen

 • Både du och din arbetsgivare behöver spara till din pension medan du jobbar
 • Vi hjälper dig att hitta rätt sparande – du väljer hur aktiv du vill vara
 • Hos oss kan du samla ditt pensionssparande för en bättre överblick

Har du inte kommit igång med ditt pensionssparande än? Boka tid för rådgivning i dag! Vi har flera sparformer som står sig när avdragsrätten sänkts.

Boka pensionsrådgivning

Så fungerar pensionen

PensionstriangelnDin pension består av en till tre delar. Vi kan hjälpa dig att placera alla tre.

Det är viktigt att du har ett privat pensions­sparande för att höja din totala pension och undvika att få sänkt inkomst.

Om du har tjänstepension är det din arbetsgivare som betalar in till en pensionsförsäkring. Du kan själv bestämma över hur en del av tjänste­pensionen ska placeras. Läs mer om tjänstepension

De allra flesta får allmän pension (inkoms­t­pension och premiepension) från staten. Du kan styra till viss del hur den ska placeras. 

Avdragsrätten tas bort – dags att ändra sparform för pensionen

Sedan årskiftet är avdragsrätten för privat pensionssparande helt borttagenDärför är det inte längre lönsamt att pensionsspara i så kallat individuellt pensionssparande (IPS) och i privat pensionsförsäkring. Men det innebär förstås inte att du ska sluta spara.

Vi har flera sparformer som vi tror extra mycket på. Vilken som passar dig beror på hur aktiv du vill vara och hur dina möjligheter ser ut.

Nu är det dags att du byter sparform och att du undviker dubbelbeskattning!

Undvik dubbelbeskattning och spara på nytt sätt – gör så här

Sparformer för pensionen

Oavsett om du vill spara i fonder eller handla med aktier, om du vill vara aktiv eller låta oss sköta hela förvaltningen – vi har sparformer som passar alla!

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto är en depå/konto för värdepappershandel där du kan samla dina fonder, aktier och andra värdepapper. Det passar bra om du vill köpa och sälja ofta eftersom du inte behöver skatta på vinsterna eller krångla med deklarationen. Du betalar istället en årlig schablonskatt.

Ett långsiktigt sparande på ett investeringssparkonto kan ge lägre skatt än på en vanlig värdepappersdepå. Investeringssparkonto kan passa bra för ditt privata pensionssparande. Omfattas av insättningsgarantin och investerarskydd. 

Läs mer om Investeringssparkonto

Kapitalförsäkring Traditionell

Med Kapitalförsäkring Traditionell får du ett bekymmersfritt sparande. Du sätter in pengar i en kapitalförsäkring och våra förvaltare sköter resten. När försäkringstiden är slut betalas försäkringen ut i en skattefri utbetalning. Du är garanterad ett visst belopp vid utbetalningen. Du kan få mer, men inte mindre pengar än vi garanterat dig. 

I försäkringen ingår ett återbetalningsskydd och du kan själv välja vem som får dina pengar vid dödsfall (förmånstagare). 

Du behöver inte skatta på vinsterna eller krångla med deklarationen. Skandia betalar en schablonmässigt beräknad avkastningsskatt. 

Läs mer om Kapitalförsäkring Traditionell

Kapitalförsäkring Depå

Kapitalförsäkring Depå är en depå/konto för värdepappershandel där du kan samla dina fonder, aktier och andra värdepapper i en kapitalförsäkring. Efterlevandeskydd ingår och du kan själv välja vem som får dina pengar vid dödsfall (förmånstagare).

Kapitalförsäkring Depå passar bra om du vill köpa och sälja ofta eftersom du inte behöver skatta på vinsterna eller redovisa varje vinst och förlust i deklarationen. Skandia betalar en schablonmässigt beräknad avkastningsskatt. Ju större vinster du gör desto mer tjänar du på att ha Kapitalförsäkring Depå. 

Läs mer om Kapitalförsäkring Depå

Kapitalförsäkring Fond

Med Kapitalförsäkring Fond kan du samla dina fonder i en kapitalförsäkring. Passar dig som vill ha enkla val och ett mindre urval – du väljer bland ett hundratal kvalitets­säkrade fonder som vi tror lite extra på. Ett efterlevandeskydd ingår och du kan själv välja vem som får dina pengar vid dödsfall (förmånstagare).

Du behöver inte skatta på vinsterna eller krångla med deklarationen. Skandia betalar en schablonmässigt beräknad avkastningsskatt. Passar ett långsiktigt sparande, t.ex. för ditt privata pensionssparande.

Läs mer om Kapitalförsäkring Fond

Omfördela lön till pension – löneväxla!

Löneväxling innebär att din arbetsgivare betalar in en del av din bruttolön till en tjänstepensionsförsäkring – du betalar skatt först när du tar ut din pension. Med löneväxling kan du få en högre pension eller möjlighet att gå i pension tidigare! Om löneväxling är fördelaktigt för just dig beror på din lön. 

Läs mer om löneväxling

Flytta din pension till oss

Har du redan ett pensionssparande? Genom att samla allt på ett och samma ställe får du en bättre överblick över alla dina kommande pensionsutbetalningar. 

 • Våra kapitalförvaltare ser till att dina pengar växer 
 • Du har stora valmöjligheter, du kan själv styra eller låta oss ta hand om allt 
 • Genom att samla allting får du bästa möjliga överblick
Flytta din privata pension Flytta din tjänstepension Flytta din IPS (Individuellt pensionssparande)

Starta månadssparande i fonder!

 • Månadssparande är ett enkelt sätt att få dina pengar att växa
 • Dina pengar placeras i samma fonder varje månad
 • Det är lätt att ändra både fonder och belopp

Det enda du behöver för att månadsspara i fonder är ett konto för fondsparande (ett investeringssparkonto, depå eller en kapitalförsäkring) där du kan samla dina fonder och andra värdepapper om du vill.

Se exempel på hur ett månadssparande kan växa!

Läs mer och starta månadssparande i fonder

Kom igång nu - få pensionsrådgivning direkt

 • Vi hjälper dig att hitta de mest lönsamma sparformerna
 • Välj sparform utifrån hur aktiv du vill vara och vilka förmåner som passar dig
 • Ring och prata med våra sparexperter på 0771-55 55 05.

Inte tid just nu? Boka en tid för rådgivning.

Boka pensionsrådgivning