Plånboksindex visar en störtdykning i optimismNågot har hänt – det ser vi i Plånboksindex, Skandias kvartalsvisa redogörelse för hushållens optimism och sparvilja. Vi har där siffror från början av 2009, från tiden strax efter dramatiken hösten 2008, från tiden då Sveriges BNP sjönk kraftigt på kvartalsbasis. Vårt optimismindex visade då riktigt låga siffror; likaså var det rejäla lågvattenmärken under skuldkrisens era under 2011. Aldrig förr har dock framtidstron varit så låg som nu. En bild säger, som vanligt, mer än tusen ord:

Vi gör vanligtvis våra mätningar under tre månader – denna gång lade vi dock till en månad. Vi ville helt enkelt försöka stämma av de eventuella förändringar avseende sparvilja och optimism som kunde tänkas ha uppkommit efter valet. Och visst hade det skett något! Hela nedgången av optimismen kom under vår oktobermätning – och det var en rejäl förändring.  

Osäkerhet ogillas, brukar man säga. Och osäkerheten om det parlamentariska läget tycks ha satt sina spår.

Vi brukar tala om att hushållens nivå på optimism ger en relief till sparviljan. Man kan spara med olika grundtoner, så att säga – ett optimistiskt sparande med tonvikt på investeringar och framtida goda avkastningsmöjligheter, och ett mer pessimistiskt sparande med tonvikt på trygghet. Just nu är vi så djupt inne i trygghetssökandet att det är svårt att se någon ljusglimt. Vi på Skandia känner igen det här mönstret från de fondflöden vi ser: stora inflöden i alla våra räntefonder den senaste tiden aviserar precis samma bild.

Ge mig era reaktioner – jag blev rätt förbluffad när vi såg magnituden på nedgångarna. Är du mer pessimistisk nu än 2009?

Jeanette Hauff, sparekonomAnders|2014-10-20 13:52:18

Blir inte förvånad, då Skandia nekar sina kunder flytträtt på KAP-KL :-( Här är Skandia ensamma, och får ställa sig i skamvrån med dumstruten på !!
Anmäl


Mattias Munter|

Hej Anders! Tack för din kommentar. Generellt så är Skandia positiva till flytträtt så länge den omfattar hela marknaden och till villkor som gör att de kunder som väljer att stanna kvar inte drabbas negativt.
Inom KAP-KL specifikt så erbjuder Skandia flytträtt på avtal tecknade efter 2006-01-01, något som inte alla bolag valde att göra under den upphandlingstiden.
I upphandlingen av valbara bolag som gjordes 2012 däremot, där ett av kraven var fri flytträtt, så var Skandia inte med och därmed har vi inte heller ändrat några avtalsvillkor på befintliga avtal. Därför ser det ut som det gör just nu för KAP-KL. /Mattias

Anmäl


Lars |2014-10-20 14:07:08

Kan naturligtvis endast tala för egen del, men helt klart att förskjutningen till 70-talet:s politik med minskad premiering för de som tar risk, Politikernas ökade mandat att ta beslut på medborgarnas bekostnad, ser inte jag som någon framgångsfaktor. Ser med ökad oro hur USA, i en allt snabbare takt utvecklar nya och framgångsrika företag, såsom Google, medan Europa, med undantag av ett fåtal nya företag, diskuterar politikens roll. Men som sagt, min personliga reflektion
Anmäl


SKRIV KOMMENTAR


Bloggvett

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer där innehållet är rasistiskt eller kränkande avseende ras kön, religion eller sexuell läggning. Personangrepp och svordomar accepteras inte heller utan kommer att raderas, liksom kommersiella budskap eller inlägg som innehåller länkar av något slag.

5 saker att tänka på vad gäller bolån

Taggar: bolån JeanetteHär kommer en tvåminutare med fem konkreta tips att tänka på vad gäller bolån. Snabbt och enkelt!
Här är checklistan:

  • Hur har bostadspriserna på din ort sett ut under en 20-årsperiod?
  • Räkna med ränta och amorteringar i din budget. Hur mycket du får i ränta hos Skandia kan du räkna på själv här.
  • Glöm inte heller att räkna med eventuella extrakostnader i din budget, som lagfart, pantbrev eller nödvändiga renoveringar.
  • Ska du ha rörlig eller fast ränta?
  • Se igenom ditt försäkringsskydd - kan du bo kvar om din partner går bort? Eller om du blir sjuk?


Jeanette Hauff, sparekonomSKRIV KOMMENTAR


Bloggvett

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer där innehållet är rasistiskt eller kränkande avseende ras kön, religion eller sexuell läggning. Personangrepp och svordomar accepteras inte heller utan kommer att raderas, liksom kommersiella budskap eller inlägg som innehåller länkar av något slag.

Vem vill du se i Skandias fullmäktige?Var med och bestäm vem som ska sitta med i Skandias fullmäktige!

Idag börjar en ny nomineringsperiod. Fram till den 15 november har du som kund och ägare i Skandias livbolag möjlighet att nominera kandidater till fullmäktige.
Under nomineringsperioden våren 2014 var intresset stort att vara med och påverka i det nya kundstyrda Skandia. Totalt nominerade kunderna 419 kandidater. Vi hoppas på samma engagemang i detta val!
 
Vi ser gärna olika bakgrund och kvalifikationer bland kandidaterna. Valberedningen arbetar för en mångsidig sammansättning av fullmäktige bland annat vad gäller kön, ålder och bakgrund. Dessutom strävar valberedningen efter att gruppen kandidater i rimlig utsträckning är representativ för Skandias olika kundgrupper. För dig som vill veta mer om vilka kandidater som valdes in förra gången så hittar du informationen här.

Är du den vi söker, eller känner du någon som har kunskap, erfarenheter och personliga egenskaper i övrigt som bidrar till att stärka Skandias fullmäktige? Läs mer om vad som krävs och nominera direkt på www.skandia.se/kundinflytande/sa-kan-du-paverka/sa-har-gar-det-till/

Kajsa Nordborg, kundinflytandeSKRIV KOMMENTAR


Bloggvett

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer där innehållet är rasistiskt eller kränkande avseende ras kön, religion eller sexuell läggning. Personangrepp och svordomar accepteras inte heller utan kommer att raderas, liksom kommersiella budskap eller inlägg som innehåller länkar av något slag.

Så hjälper du ditt barn att spara

Taggar: Jeanette


När vi frågar våra kunder om vad de sparar till får vi väldigt varierande svar, beroende på i vilket livsskede man befinner sig. För hushåll mitt i livet med hemmavarande barn är sparande till barnens framtid ofta något som är viktigt och prioriterat. Det kan vara ett kortare sparande, riktat till att täcka utgifter för barnens hobby eller fritidsaktiviteter. Det kan vara sparande till utbildning; allt fler unga människor väljer idag att plugga utomlands, något som kan innebära terminsavgifter. Det kan naturligtvis också vara sparande som syftar till att fungera som grundplåt när barnet skall söka egen bostad.

Till dig som har barn hemma och funderar på barnsparande kommer här fyra tips!

Sätt upp ett månadssparande
Svårt att få pengarna att räcka till ett månadssparande till barnen? Tänk på att sätta målet för månadsbeloppet på en rimlig nivå. Precis som för buffertsparande ser vi ofta att målet sätts så högt att man inte går i land med sina goda föresatser. Bättre att sätta ribban lägre och lyckas varje månad. En hundralapp sparad på vårt fasträntekonto (med 1,55 procent i effektiv årsränta) innebär över 6000 sparade kronor efter fem år.

Låt din tonåring ta ansvar
Sparande och hantering av privatekonomi hänger som så mycket annat ihop med självständighet. Det är inte lätt att prata teoretisk privatekonomi med en pre-tonåring eller högstadiebarn. Kanske blir lite lättare om man får pröva själv med ett electronkort – funkar från 13 års ålder. En bra sak att veta är att man enkelt kan slå på och av möjligheten att handla med kortet på nätet, och du kan sätta en köpgräns och ändra den snabbt om du behöver.

Spara enkelt
Är du egentligen inte intresserad av sparande men vill ändå placera i ett alternativ som innehåller mer aktier? Utgå från vår Smart-familj: Smart Försiktig för det där sparandet till mer näraliggande utgifter, Smart Offensiv om ditt barn är litet och bostadsköpet avlägset och Smart Balanserad för allt däremellan.

Skapa intresse för sparande
Så till mitt favorittips: intresseskaparen. Varför inte försöka trigga inresset för sparande hos både dig och ditt barn genom att tänka lite annorlunda? Kanske ett bra investmentbolag, som Latour eller Industrivärden tydliggör innhållet i portföljen bättre än en blandfond? Och kanske den där tydligare bilden av vad man faktiskt investerar i sin tur kan öka intresset för sparade. En annan intresseskapare skulle kunna vara ett par fonder med tydlig land- eller branschinriktning. Det går på tvärs med allt vi vanligtvis pratar om när det gäller riskspridning och smarta kombinationer, men just när det gäller att väcka intresse för sparande och investeringar hos unga tycker jag att man kan tänka lite annorlunda. En kombination av en Indienfond, en kinesisk småbolagsfond och en läkemedelsfond kan väl också vara något att prata med sitt barn om?
Läs mer om att handla aktier hos Skandia här.

Jeanette Hauff, sparekonomSKRIV KOMMENTAR


Bloggvett

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer där innehållet är rasistiskt eller kränkande avseende ras kön, religion eller sexuell läggning. Personangrepp och svordomar accepteras inte heller utan kommer att raderas, liksom kommersiella budskap eller inlägg som innehåller länkar av något slag.

När ska man betala med kreditkort?

Taggar: JeanetteTimes they are a changing, visst är det så. Ni som är unga nu kanske inte kommer ihåg de där bankgiroinbetalningskorten med karbonpapper vi sextiotalister satt med varje månad runt den 25:e. Inte heller kanske ni kan förstå den inneboende motvilja mot kreditkort som fortfarade lite reflexmässigt kommer fram när äldre personer pratar om olika typer av kort. Hur är det nu – när funkar det ena och när skall vi välja det andra?

Vi börjar med det uppenbara: Skandias kreditkort ger dig en räntefri kredit i upp till 60 dagar (maxbelopp 100 000 kronor). Kan vara bra för att utjämna utgifter över en längre period, men se upp med konsumtionskrediter och lättvindig skuldsättning! Kostnaden för krediten är idag knappa 11 procent.

En annan av fördelarna med kreditkort är att du inte bara får en reseförsäkring. Du får även en köpskyddsförsäkring, dvs köper du vitvaror och elektronik förlängs varans garanti (dock till max tre år) och du får dessutom en allriskförsäkring på köpet.

En tredje fördel med kreditkortet rör just reseförsäkringen. Är det en längre resa, kanske inbegripande dyrare aktiviteter (skidskola kan kosta en hel del för en familj…) kan det vara värt att kolla lite extra på skillnaderna mellan Reseförsäkring Bas (som du får med alla våra kort) och Reseförsäkring Plus (som följer med kreditkortet).

Så varför inte alltid ta ett kreditkort? Svaret är rätt enkelt: det kostar för varje automatuttag, och det görs en inkomstprövning vid ansökan.

Jag tänker att information är en klassisk väg för att reducera osäkerhet. Längtar du tillbaka till karbonpappret kan jag nog inte göra så mycket. Jag hoppas dock att vi kunnat ta bort lite av skepsisen inför kreditkort med ovanstående jämförelse.

Du hittar mer jämförande fakta här.

Jeanette Hauff, sparekonom
Stefan|2014-10-14 22:37:18

Övre gränsen är väl 100 000 och inte 10 000? Hur som helst tack för ett bra och smidigt kort.
Anmäl


Skandia|

Hej Stefan! Roligt att du är nöjd med kortet, och tack för ditt vaksamma öga - det stämmer att det är 100 000 kr som är kreditgränsen! //Anna, bloggredaktör

Anmäl


SH|2014-10-18 16:40:03

En fördel med kreditkort er att köp regleras av Konsumentkreditlagen. Exempelvis, vid köp på internett kan du gå till den som har utgivet ditt kreditkort ifall du inte får det du har köpt. Speciellt vid köp på utländske siter er detta nyttig då det ellers kan vara mycket krånglig att få pengar tillbaka.
Anmäl


SKRIV KOMMENTAR


Bloggvett

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer där innehållet är rasistiskt eller kränkande avseende ras kön, religion eller sexuell läggning. Personangrepp och svordomar accepteras inte heller utan kommer att raderas, liksom kommersiella budskap eller inlägg som innehåller länkar av något slag.

Skandia på

youtube