Mina minnen från två världskrig

Taggar: Dagny


I år är det 100 år sedan första världskriget bröt ut. Sverige var neutralt men vi påverkades ändå av läget runt omkring oss.  Jag var bara två år vid krigsutbrottet och minns ingenting av hur det var i början, men det finns vissa saker som har etsat sig fast i minnet från de sista krigsåren. Under hela krigstiden var det ont om mat. Sämst var tillgången i början eftersom man inte införde livsmedelsransonering genast vid krigsutbrottet. Allra sämst ställt var det i städerna.

I min familj skulle det varit knappt med maten om inte min far haft en moster som var ägarinna till en liten bondgård några mil utanför staden. Min far blev moderlös vid fyra års ålder och mostern  hade under hela hans uppväxt varit en god fe och hållit en vakande hand över honom. Denna omtänksamma person besökte oss ungefär en gång i månaden och hade med sig så mycket matvaror som hon orkade bära i en korg på armen.

Fastän jag bara var ett litet barn minns jag än idag hur förväntansfull jag var när moster packade upp en jättestor grovlimpa, en stor klick smör och den hemystade lite syrliga osten, som smakade vidunderligt för en unge, som inte var bortskämd med pålägg på smörgåsen under krigstiden. Jag minns också att det alltid fanns en stor bit salt sidfläsk i korgen och att mor efter besöket bredde fläskflott på brödet, för att spara på smöret. Många människor var undernärda på den tiden och detta var den huvudsakliga anledningen till att "spanska sjukan" år 1918 skördade så många människoliv.

Det andra världskriget minns jag desto bättre. Då ransonerades livsmedlen omedelbart och det blev kuponger på det mesta. Till och med tyger ransonerades och man gjorde kläder av cellull tillverkat av träfibrer. Tyget såg ut nästan som ylletyg och jag har själv haft kjolar och kappor gjorda av cellull.  Den tiden hade jag familj och ansvaret för samtliga ransoneringskuponger. Tilldelningen av kött var under hela kriget minimal och det gällde att ta till alla möjliga nödlösningar för att få maten tillräckligt proteinrik. Fisken ransonerades inte, men i gengäld fanns det så gott som aldrig någon fisk att köpa för en vanlig konsument.

En och annan gång stekte jag något, som jag ironiskt kallade för "miniatyrsill."  Det var inte mycket mat på benen på den fisken. Senare fick jag veta att det var skarpsill som vi åt.  Den förekommer i stora stim och används till ansjovisinläggningar eller också blir den till fiskmjöl och djurföda. 

Kafferansoneringen var kvinnornas stora problem under bägge krigsåren och en kaffekupong var den tidens hårdvaluta. Den kunde bytas mot andra varor eller säljas till högstbjudande. Jag minns från första världskriget när min mor rostade råg i stekpannan på vedspisen. Det lite sotiga resultatet malde hon och den färdiga drycken var inte särskilt välsmakande. Lite bättre smakade "kaffet" som var gjort av rostade cikoriarötter. Den typen av surrogat använde vi inte under andra världskriget. Nöden är som alltid uppfinningarnas moder och jag tror till och med att vi levde hälsosammare då än vi gör nu. Mina erfarenheter gör att jag idag till fullo uppskattar god mat och tillgången på alla sorters råvaror. Men mest av allt skulle jag uppskatta att det rådde fred överallt i världen.

Dagny CarlssonSKRIV KOMMENTAR


Bloggvett

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer där innehållet är rasistiskt eller kränkande avseende ras kön, religion eller sexuell läggning. Personangrepp och svordomar accepteras inte heller utan kommer att raderas, liksom kommersiella budskap eller inlägg som innehåller länkar av något slag.

Hur påverkar nollräntan dig?

Taggar: ränta Jeanette


Noll ränta, ja. Men vad innebär det för dig som sparare?

Bolån
Ett område där ränteläget spelar roll är naturligtvis bolåneräntorna. Skandias modell med transparenta bolåneräntor och transparenta bolånerabatter gör att du tydligt ser vad den faktiska räntan blir för just dig. Från ett utgångsläge på runt 2,3 procent för korta bindningstider kan du komma ned till en ränta på under 1,7 procent - beroende på sparande, lånevolym och belåningsgrad.

Sparränta
Ett annat område där ränteläget spelar roll är naturligtvis din sparränta. Ett lågt ränteläge ger rent generellt låga sparräntor. Ett konto med möjlighet att alltid komma åt pengarna ger i dagsläget bara 0,10 procent – binder du pengarna kan räntan klättra upp till mellan 0,9 procent och 1,5 procent beroende på hur länge du binder pengarna. Viss beskattning av sparande (som till exempel Investeringssparkonto) påverkas också av ett lågt ränteläge. Den låga räntan i år kommer således att innebära ett lägre skatteuttag under 2015.

Fonder och traditionell förvaltning
Man kan fundera vidare över vad ett nollränteläge innebär för sparande i fonder och traditionell förvaltning. En räntefond påverkas positivt av sjunkande räntor – och ju längre löptid på tillgångarna desto mer påverkas de. En kort penningmarknadsfond påverkas således mindre än en obligationsfond. Kom ihåg att det omvända gäller – vid en ränteuppgång kommer de längre obligationsfonderna att minska i värde. Även livbolag har betydande placeringar i räntebärande tillgångar, som nu ökar i värde.

Förväntningar på avkastning
Jag tänker också att ränteläget spelar roll för vad vi lite mer abstrakt förväntar oss av vårt sparande – alltså inte den konkreta sparräntan på vårt konto. Det ekonomer kallar för avkastningsförväntningar är rätt intressant att fundera över. För det är ju så att med ett ränteläge på noll är fyra procent en bra avkastning, och sju procent snudd på fenomenalt. Är det här i linje med dina egna reaktioner? Är det inte så – tycker du att ynka fyra procent inte alls är något att hänga i julgranen kanske du skall fundera på vad du förväntar dig av ditt fondsparande. Försök att mentalt anpassa dina förväntningar till en nollräntevärld – gör du det inte är risken stor att du blir besviken över framtida fondavkastning. 

Man känner sig rätt gammal ibland. Under min tid som yrkesverksam har jag varit med om räntelägen från 500 procent till nu noll. Rent statistiskt borde jag väl vara sisådär 250 år vid det här laget, men hundraårshändelser tenderar ju nuförtiden att inträffa ett par gånger varje sekel…

Jeanette Hauff, sparekonomSH|2014-10-29 18:28:24

På kreditmarknadsbolag kan man få en ränta över 2 procent vid bindningstid på minst ett år. Detta ger en realränta på över en procent efter skatt, lite beroende på vilket inflationsmått man väljer (KPI, KPIF, HIKP). Jag er skuldfri och bor i hyresrätt så KPIF och HIKP passar bättre för mig. Dom med bostadslån, dock, har en positiv realränta efter räntebidrag. Något å fundera på for dom som tror att inflationen äter upp bolånet utan att tänka på realräntan.
Anmäl


SH|2014-10-29 18:32:59

Det som jag bryr mig om er avkastning efter inflation och skatt, alt annat lika (exempelvis risk). Jag vill heller har noll ränta och noll inflation än två procent ränta och två procent inflation.
Anmäl


Undrande|2014-10-30 02:22:05

Hej Jeanette, Innebär detta att ni inte kommer sänka era räntor alls trots styrräntan gått ner med 0,25%? 2.3 ner till 1.68% kunde man ju låna till redan innan nollräntan!!
Anmäl


Ränteräven|2014-10-30 07:23:48

Det undrar jag också som har ny räntebindningsdag den 1/11
Anmäl


Jonas|2014-10-30 09:36:19

Även jag undrar om Skandiabanken skall sänka sina räntor efter räntebeskedet. Väljer just nu mellan olika banker, nämligen.
Anmäl


Skandia|

Hej! Imorgon sänker vi räntan, läs mer om de nya räntorna här: http://mb.cision.com/Main/608/9671433/306121.pdf

I snitt får våra kunder en ränterabatt på -0,48 på tre månaders bindningstid, vilket skulle innebära 1,72 % ränta med den nya tremånadersräntan.

//Anna, bloggredaktör

Anmäl


Ränteräven|2014-10-30 15:49:45

Tack för info, då inställer sig genast frågan, Riksbanken sänker 0.25 ni endast 0.15. Vad händer när Riksbanken höjer 0.25 nästa gång höjer ni då bara 0.15, tillåt mig tvivla
Anmäl


Skandia|

Hej Ränteräven!
Vi sänkte även räntan med 0,06 procentenheter förra veckan, när Riksbanken inte gjorde någon sänkning överhuvudtaget. Våra upplåningsräntor påverkas nämligen bara indirekt av deras styrränta, så det blir inte automatiskt 0,25 procentenheter billigare för oss när de sänker så mycket. /Anna, bloggredaktör

Anmäl


Björne|2014-10-31 08:37:20

Jag kommer ihåg 500-procenttiden. Hade ett billån då där ny ränta kopplad till Stibor +1% sattes varje kvartal. Veckan innan ny ränta skulle sättas så stod Stibor i 500 % och jag kallsvettades. Ett par dagar före ny ränta skulle sättas så släppte man kronan fri och Stibor sjönk till 75 % varpå jag blev glad....
Anmäl


SKRIV KOMMENTAR


Bloggvett

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer där innehållet är rasistiskt eller kränkande avseende ras kön, religion eller sexuell läggning. Personangrepp och svordomar accepteras inte heller utan kommer att raderas, liksom kommersiella budskap eller inlägg som innehåller länkar av något slag.

Öppenhet ger fler nya nöjda kunderSkandias nya, öppna bolån har fått gott om uppmärksamhet sen vi skapade dem för ett halvår sedan. Idag presenterade vi vårt kvartalsresultat och jag kan konstatera att vi fått tusentals nya bolånekunder. I krassa siffror har vi nästan dubblat bolåneförsäljningen sedan början av året – en enorm förändring.

Jag vill säga tack till alla er som flyttat till oss från er gamla bank, som valt bort prutande och dolda rabattkriterier till förmån för öppenhet och schyssta villkor. Det är ni som gör det möjligt för oss att köra med öppna kort!

Jag har tidigare sagt att jag är övertygad om att öppna och transparenta priser är ett långsiktigt, vinnande koncept. Men det är som alltid kunderna som har sista ordet – ju fler som flyttar till oss när vi försöker förbättra villkoren och konkurrensen, desto större chans att även de andra bankerna inser att de måste tänka om. Hittills har vi fått en flygande start. Tack!

Øyvind Thomassen, Skandias bankchef

PS. Om du inte har ditt bolån hos oss än, gå in på www.skandia.se/bolan och räkna direkt ut vilken ränta du skulle kunna få. Och är du nyfiken på vilken genomsnittsränta som våra kunder får så hittar du även det där. Vi uppdaterar den varje månad. DS.

 Rebecca|2014-10-29 11:08:57

Vi skall precis flytta till er från SEB, men ser idag att SEB sänkt sin upplåningsränta per idag (som de baserar utlåningsräntan på) Lommer ni att sänka er ränta också med tanke på att reporäntan sänks?
Anmäl


Per|2014-10-29 16:55:13

Samma fråga även från mig. Nordea, SBAB och Stadshypotek har redan sänkt, när gör Skandiabanken det?
Anmäl


Skandia|

Hej! Imorgon sänker vi räntan, läs mer om de nya räntorna här: http://mb.cision.com/Main/608/9671433/306121.pdf  

I snitt får våra kunder en ränterabatt på -0,48 på tre månaders bindningstid, vilket skulle innebära 1,72 % ränta med den nya tremånadersräntan.
//Anna, bloggredaktör

Anmäl


SKRIV KOMMENTAR


Bloggvett

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer där innehållet är rasistiskt eller kränkande avseende ras kön, religion eller sexuell läggning. Personangrepp och svordomar accepteras inte heller utan kommer att raderas, liksom kommersiella budskap eller inlägg som innehåller länkar av något slag.

Blir allt bättre?

Taggar: Dagny


Idag talas det mycket om att den svenska skolan är i kris och att den befinner sig i fritt fall enligt internationella undersökningar. Det förvånar mig, som kunnat se hur allting annat i samhället har blivit bättre och effektivare allt eftersom tiden gått. Själv tycker jag att den skola jag fostrades i hade enbart förtjänster och skoltiden var mitt livs lyckligaste period. På min tid respekterade vi lärarna och ifrågasatte aldrig deras auktoritet. Det var ogifta kvinnor som valde läraryrket. En gift kvinna förvärvsarbetade inte på den tiden. Manliga lärare som ville bli pedagoger undervisade oftast på ett högre läroverk för gossar och hade betydligt högre status än en lärarinna.  Givetvis fick manliga lärare gifta sig och bilda familj.

Fria läromedel och skolluncher är en senare tiders förmåner. När jag gick till skolan de första åren hade jag en griffeltavla, en suddsvamp och ett par smörgåsar i skolväskan. Skoldagen för de minsta inleddes med att eleverna stod i givakt bredvid skolbänken. Denna var försedd med lock och hade urtag för bläckhorn och pennor. De minsta startade skoldagen med morgonbön och psalmsång till ackompanjemang av en liten tramporgel. När psalmen tonat ut fick de order att satta sig ner i bänkarna. Där satt de som tända ljus under lektionerna, räckte snällt upp handen och svarade ivrigt på frågor.

Det undervisades om religion i min tids skola. Vi läste Biblisk historia och Martin Luthers lilla katekes. Psalmverser och mycket annat lärde vi oss utantill och jag kan den dag som idag är rabbla upp alla såväl stora som mindre profeter, evangelister och en massa årtal. Den praktiska nyttan av vissa kunskaper kan ifrågasättas, men vi tränade upp minnet. De barn som hade svårt för att lära sig läsa och inte klarade läxorna klassades som dumma eller lata. De blev underkända och kvarsittare flera år i rad. Satt eleven inte stilla i bänken och var orolig under lektionen blev han eller hon utskälld och fick lämna skolsalen och släpptes inte in förrän nästa lektionstimme.  ADHD och dyslexi kände varken lärare eller föräldrar till och det var verkligen synd om de stackars barn som avvek från det normala.

Jag hade förmånen att bo i en stad med bra skollokaler och nära till skolan, men har vänner som gått i små byskolor på landsbygden. Där kunde barnen ha flera kilometers väg att gå innan de kom fram till skolan. I en byskola fanns det ofta bara en lärarinna, som undervisade byns alla elever i olika åldrar i en och samma skolsal. En lärare i byskolan kunde göra underverk och de var högt aktade av barn och föräldrar. Deras elever lärde sig inte bara att läsa och skriva utan fick redan i barndomen lära sig att samarbeta och visa hänsyn.

Min tids folkskola var bra på många sätt, men läromedlen var inte gratis och mina småsyskon fick t ex ärva mina väl begagnade skolböcker. Fortsätta studier efter avslutad folkskola var förbehållet barn med välsituerade föräldrar. Det var därför inte alltid som de mest begåvade läste vid universiteten. Jag blir idag ganska sorgsen när jag hör att dagens skola är dålig och att många ungar blir skoltrötta och sumpar sina möjligheter till en bra framtid. Min dröm när jag gick i skolan var att själv bli lärarinna, men den infriades inte förrän jag för ett par år sedan undervisade några äldre damer i datorhantering.  Bättre sent än aldrig…          

Dagny CarlssonSKRIV KOMMENTAR


Bloggvett

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer där innehållet är rasistiskt eller kränkande avseende ras kön, religion eller sexuell läggning. Personangrepp och svordomar accepteras inte heller utan kommer att raderas, liksom kommersiella budskap eller inlägg som innehåller länkar av något slag.

Bolånerabatter med bäst-före-datum

Taggar: Öyvind


Svenska bolånetagare betalar cirka 2,9 miljarder kronor för mycket per år, eftersom deras banker ger dem ränterabatter som automatiskt försvinner efter ett år eller två. Det berättar Svenska Dagbladet idag, efter att de har granskat beräkningar som vi har gjort baserat på statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB).

Här finns en viktig skillnad mellan Skandias och storbankernas bolån. Våra bolånekunder får automatiskt de rabatter man kvalificerar för, utan att behöva pruta (den kan bli större eller mindre än rabatten man hade innan, om man t.ex. har ökat sitt sparande eller försämrat sin belåningsgrad). Hos många andra banker förvandlas rabatten istället automatiskt till listpris om man inte bevakar och prutar igen när den går ut. Det betyder att gamla lojala kunder som sitter still i båten får sämre villkor än nya.

För att sätta strålkastarljuset på det här problemet satte vi alltså tänderna i SCB:s officiella siffror, för att se om vi kunde räkna ut hur mycket pengar det blir, totalt sett. Vi blev förvånade över hur stor summan blev – nästan 3 miljarder kronor per år, som aldrig skulle ha betalats ifall kunderna automatiskt fick behålla de ränterabatter som de förtjänar (och i många fall tror att de har).

Vill du slippa hamna i fällan har du två val. Se till att verkligen pruta varje gång din rabatt löper ut. Eller flytta bolånet till en bank som funkar annorlunda.

Om du är nyfiken på hur vi gjort våra beräkningar får du gärna läsa mer här nedanför. Och fråga gärna i kommentarsfältet om något är oklart!

Såhär har vi räknat:
Vi har jämfört räntan som svenska banker och bolåneinstitut ger till nya kunder med den ränta som de befintliga kunderna får betala. För att eliminera effekten av att vissa gamla kunder band räntan när den låg på helt andra nivåer än idag har vi använt enbart rörlig tre-månaders-ränta för beräkningarna. Vi har även räknat bort den del av skillnaden som kan bero på eftersläpning, då alla lån inte får en uppdaterad ränta så snart listräntan har ändrats.

Om det vore så att nya och gamla kunder fick lika bra ränterabatter skulle inte nya kunder få lägre ränta.

Men beräkningen visar tvärtom att nya kunder under januari till augusti 2014, i genomsnitt har fått en bolåneränta på 2,31 procent. Befintliga kunder har samtidigt fått betala i genomsnitt 2,48 procent på sina lån. Av skillnaden skulle ungefär 0,05 procentenheter kunna förklaras med eftersläpningseffekter. Resterande skillnad är effekten av att bankernas ränterabatter försvinner för den som inte orkar tjata år efter år.

0,12 procentenheter kan möjligen låta lite. Men på svenskarnas samlade bolån, som i augusti uppgick till 2 430 miljarder kronor, blir det cirka 2,9 miljarder kronor per år.

Syftet med våra beräkningar är inte att beräkna på flera decimaler exakt hur stora pengar bolånetagarna förlorar på systemet, utan att visa på att det är ett reellt problem som kostar mångmiljardbelopp varje år.

Öyvind Thomassen, Skandias bankchefBosse|2014-10-22 12:47:27

Tack för att ni belyser frågan om bolånerabatter och "rör om i grytan"!
Anmäl


Per|2014-10-22 13:35:43

När kommer Skandiabankens räntesänkning? Alla andra banker har sänkt räntan de senaste dagarna.
Anmäl


Skandia|

Hej Per! Imorn sänker vi räntan, läs mer här. //Anna, bloggredaktör

Anmäl


Q|2014-10-22 13:55:37

Per - det kom nog idag.
Anmäl


Peter|2014-10-23 20:38:37

Förstår inte skillnaden. "Våra bolånekunder får automatiskt de rabatter man kvalificerar för, utan att behöva pruta (den kan bli större eller mindre än rabatten man hade innan, om man t.ex. har ökat sitt sparande eller försämrat sin belåningsgrad). Hos många andra banker förvandlas rabatten istället automatiskt till listpris om man inte bevakar och prutar igen när den går ut. Det betyder att gamla lojala kunder som sitter still i båten får sämre villkor än nya." Hos andra banker vet jag min rabatt och när denna upphör, d.v.s. när jag ska förhandla om. Hos er vet jag väl (nästan) precis samma? Skillnaden är att ni inte säger någon tidsgräns! Eller menar du att 1 mkr i en viss sparform alltid kommer ge en viss %-rabatt från listpriset? Och att ni ALDRIG kommer ändra denna rabatt eller gräns? Om inte, är väl era rabatter sämre än andra banker eftersom jag själv redan från dag ett måste bevaka vad som ger rabatt över tid eftersom det kan ändras. Och bör ändras ska väl tilläggas. För ni ger ju enbart rabatt för vissa saker. Exempelvis den tjänstepension jag betalat in via mitt egna företag ger ju noll rabatt. Medans grannes IPS ger rabatt. Varför?
Anmäl


Øyvind Thomassen|

Hejsan Peter,

Så bra att du frågar! Jag ber om ursäkt för den bristande pedagogiken. Från oss får du liksom från andra banker en rabatt och en exakt tidsgräns. Skillnaden är att hos oss slapp du pruta för att få rabatten från början, och du slipper även pruta när den går ut. Gör du ingenting hos andra banker blir nämligen rabatten ofta noll. Gör du ingenting hos oss får du tvärtom automatiskt en ny rabatt, enligt samma villkor som alla andra kunder, nya som gamla. Det är den stora skillnaden. Angående kriterierna för rabatt så hoppas vi kunna ta med tjänstepension i framtiden. Gör vi det så kommer kunderna med tjänstepension hos oss, precis som för de andra kriterierna, automatiskt få rabatt för det utan att behöva pruta. /Øyvind

Anmäl


Helena|2014-10-29 08:48:41

Om jag förstår dig rätt: När Skandiabanken sänker listräntan på 3-månaders bindningstid på bostadslån så får jag per automatik sänkt ränta på det samma nästa gång som 3-mån.perioden går ut. Har jag förstått det rätt? Mvh
Anmäl


till Helena|2014-10-29 10:52:20

Ja, så tolkar jag det
Anmäl


Øyvind Thomassen|

Absolut, du har förstått det helt rätt! /Øyvind

Anmäl


SKRIV KOMMENTAR


Bloggvett

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer där innehållet är rasistiskt eller kränkande avseende ras kön, religion eller sexuell läggning. Personangrepp och svordomar accepteras inte heller utan kommer att raderas, liksom kommersiella budskap eller inlägg som innehåller länkar av något slag.

Skandia på

youtube