Ett händelserikt första halvår

Taggar: sparande


Midsommar är över, Almedalsveckan är avslutad och klätterrosorna börjar slå ut. Det brukar betyda att det är dags att göra halvårsbokslut för 2014.

Jag satt och bläddrade igenom våra bloggar för våren som gått. Heidi började året med att reflektera över den stökiga börsinledningen på året – detta trots positva konjunktursignaler. Kanske lätt att glömma den svaga inledningen på året så här ett halvår senare, när världens börser med råge tagit igen den skakiga inlednigen på året.

I februari fokuserade vi på sparande. Det orange kuvertet damp ned i mångas brevlådor – och Mattias fick många att hicka till när han bloggade under rubriken ”Släng det orange kuvertet”. Läste man mer noggrant fick man många bra pensionstips – som till exempel att använda minpension.se för att få överblick.

I mars kom Plånboksindex, Skandias sammanställning över optimism och sparvilja. Vi såg här tydliga tecken på stigande optimism och dramatiskt fallande sparvilja hos svenska hushåll. En nation höll, anade vi, på att dra på sig spenderbyxorna.

Ett ämne i april månads bloggflora var Skandias nya bolånemodell. No more dolda bolånevillkor skrev Öjvind och berättade om en lånemodell med öppet redovisade priser och rabatter. Många kommentarer blev det i ämnet, roligt tycker jag!

I maj månads blogg om marknaderna konstaterade Heidi att pigga konjunktursiffror och fortsatt låga räntor var oemotståndliga nyheter för börserna. Speciellt tillväxtmarknaderna hade utvecklats mycket positivt. Dagny, vår egen bloggerska som under året glatt oss med både tillbackablickar och fantastiska spaningar fyllde 102! Väl värt att uppmärksamma!

Juni månads kanske största nyhet var väl annars att Skandia höll sin första stämma som kundstyrt bolag.

Början av juli betyder traditionsenligt Almedalen. Mattias inspirerades av Skandias fokus på långsiktiga investeringar och infrastrukturprojekt och undrade om inte den gamla ”tradliven” istället borde benämnas ”nytänkande kapitalförvaltning i traditionell regi”. Jamen varför inte? Lena bloggade om en annan fråga som ligger Skandia varmt om hjärtat, nämligen arbetet med att förebygga utanförskap. Investera i det som är riktigt viktigt kallade hon sin blogg, och på ett så mycket bättre sätt kan man väl inte avsluta blogghalvåret 2014.

Bloggarna, inklusive undertecknad, tar nu ledigt och samlar krafter inför en händelserik andra halvlek.

En riktigt varm, skön och avkopplande sommar önskar vi dig, var du än är!

Hälsningar
Jeanette Carlsson Hauff, sparekonomAnders|2014-07-14 15:32:37

Varför sänkte ni räntan på sparkontot från 0.55% till 0.1%?
Anmäl


SH|2014-07-14 17:21:02

För inte glömma Skandias straffavgift på tio miljoner kronor för brister i sin investeringsrådgivning.
Anmäl


SH|2014-07-14 19:28:58

@anders: Kolla på compricer dot com under fliken Pengar och du hittar flera kreditmarknadsbolag med Svensk statlig insättningsgaranti och ränta över 2%.
Anmäl


Daniel|2014-07-16 16:13:07

Vad har vi att se fram emot i bloggväg nästkommande halvår?
Anmäl


Altr|2014-07-17 02:04:49

@daniel: "Vi, Skandiabanken, lovar högtidlig att undvika miljonbelopp i straffavgift (rekord) från FI när våra 'rådgivare' blåser kunder vid 'rådgivning'".
Anmäl


Daniel|2014-07-18 09:01:41

Kan inte Skandia gå ut med mer information på hemsidan kring boten från FI och ge er syn på det hela så man slipper alla dessa kommentarer framöver som inte har något med bloggämnet att göra? Nu verkar ni ju endast kommenterat detta på Facebook där inte alla hänger..
Anmäl


Skandia|

Tack för ert engagemang såhär i sommarvärmen!

Finansinspektionens bot är någonting vi ser allvarligt på. Den rör brister som vi hade i vår verksamhet i början av år 2013, och som vi hade börjat åtgärda redan när Finansinspektionen kom på besök, men vi skulle självklart aldrig ha haft dem. Vi gick ut med ett pressmeddelande om det samma morgon som vi fick böterna – det hittar ni i vårt pressrum på www.skandia.se/press (eller direkt på http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/26/BF/3C/release.html).

Räntan på sparkontona var vi tyvärr tvungna att sänka för att samtidigt kunna sänka bolåneräntorna (som lägst går det nu att få bolånet för 1,76 procent utan att pruta, se www.skandia.se/bolan). Det är ständigt en tuff fråga om avvägningar mellan olika priser och räntor, vad som är viktigast för kunderna att vi prioriterar.

Och slutligen frågan om vad vi kommer bjuda på i bloggväg under nästa halvår. Det är en öppen fråga – vad hoppas ni på? Vad undrar ni? Alla idéer och förslag är mer än välkomna!

Mvh Jonas, sommarvikarierande bloggredaktör

AnmälMatematik en idé för livetUnder Almedalsveckan passade jag på att dela ut ett stipendium till Mattecentrum från Skandias stiftelse Idéer för livet.

Mattecentrum är en ideell förening som varje månad hjälper massor av barn och ungdomar med matematik, helt gratis. Bland annat erbjuder man räknestugor där volontärer ger individuell hjälp med matematikstudier till barn och unga. Idag finns ett sjuttiotal räknestugor i 25 städer. Till Skandias stiftelse vände man sig för stöd i samband med att man vill etablera två nya räknestugor i mångfaldsområden. Det var ett enkelt beslut att fatta och stipendiepengarna kommer att räcka till ett helt års matematikstudier för 500 barn.

Verksamhetsansvarig Rasmus Ornstein Fredlund och Hannah Pettersson, generalsekreterare för Mattecentrum tillsammans med undertecknad i Skandias trädgård i Almedalen, Visby.

Från mitt perspektiv som pensionsekonom är matematiska färdigheter särskilt viktigt att få med sig från grundskola och gymnasium. Idag visar flera undersökningar stora brister i såväl matematiska som finansiella färdigheter. Att exempelvis förstå procent och procentenheter ger förutsättningar att blanda mycket annat förstå och genomskåda dåliga kredit- och lånevillkor som annars kan leda till stora ekonomiska bekymmer. Det i sin tur gör att man inte kommer att ha samma möjligheter till något långsiktigt sparande som syftar till pension.

Tyvärr ser vi idag allt fler unga som hamnar i just skuldfällan och det är inte orimligt att dra paralleller till bristande grundläggande kunskaper i matematik. Att investera i mattekunskaper känns därför verkligen som en idé för livet.

Skandias stiftelse Idéer för livet startades redan 1987 som en motreaktion på dåtidens ökande ungdomvåld som kulminerat med kravallerna i Kungsträdgården i Stockholm. Det behövdes en motvikt för att bidra till att minska utanförskapet och stärka barn och ungdomars självkänsla. Även om stiftelsen även stöttar ett antal större projekt i samarbete med bland annat Rädda Barnen och BRIS, så ligger fokus på att stötta många och mindre projekt. Sedan starten har omkring 3500 projekt stöttats runt om i landet; en del av dessa har sedan dess ” vuxit upp” och blivit större ideella organisationer.

Har du själv en idé eller känner någon eldsjäl som behöver stöd till sitt projekt för barn och unga? Tveka inte att söka stipendium på Idéer för livets webbplats www.ideerforlivet.se. Där kan du även söka efter projekt som fått stöd på just din ort. Kanske blir det hos dig jag dyker upp med en stor check nästa gång.

Med detta inlägg vill jag passa på att önska er alla en riktigt skön sommar!

Hälsningar
Mattias Munter, pensionsekonom
Twitter: @mattiasmunter
Investera i höghastighetståg?Skandia är som ni kanske vet på plats i Almedalen denna vecka, och i år har vi särskilt valt att lyfta fram våra långsiktiga investeringar i nya bolag för framtidens marknader och infrastrukturprojekt runt om i världen.

Pensionssparande brukar ofta lyftas fram som ett typexempel på en långsiktig sparform. Det är inte ovanligt att det handlar om 60 års tid om man tänker på att pengarna ska förvaltas även under tiden du får ut pensionen. Det betyder att du som börjar spara till din pension själv eller via din arbetsgivare som tjänstepension kan avvara ditt kapital under lång tid.

Om du valt traditionell förvaltning i Skandia innebär det att vi sköter allt åt dig, inklusive investeringsbesluten. Det är en kollektiv sparform där du som kund tillsammans med andra sparare gemensamt delar på alla vinster och förluster. Dessutom omfattas sparandet av en garanti som ger en utlovad minsta nivå på dina framtida utbetalningar.

Sparformen och det långsiktiga perspektivet i pensionssparandet ger möjligheter att investera i tillgångar som du normalt inte hör så mycket talas om. I tidningar och tv pratas det mest om aktier, räntor och fonder med samma innehåll. Här tänkte jag nämna två av alternativen som vi använder; onoterade tillväxtbolag och infrastruktur.

Att investera i bolag som inte handlas varje dag på börsen har Skandia gjort sedan mitten av 70-talet. Med investeringar i nya bolag för framtidens marknader hjälper ditt pensionskapital till att få dessa företag att växa. Bara i Sverige har vi sedan 2005 investerat 2,5 miljarder kronor i den här typen av unga företag. En del av dessa, som exempelvis musiktjänsten Spotify har i duktiga svenska förvaltaren Creandums regi redan vuxit sig stora och kända världen över.

En nyare bekantskap i vår placeringsportfölj är investeringar i infrastruktur. Med det menas att dina pensionspengar bland annat bygger vägtunnlar, äger vindkraftparker och driver flygplatser.

Den här typen av investeringar kan bidra till fler jobb som leder till bättre tillväxt och i förlängningen även högre pensioner. Du kan säkert komma på flera saker i din närhet som du ser behov av; en ny motorväg, ett höghastighetståg eller kanske en solenergianläggning. I Finland har E18 byggts på det här sättet men i Sverige finns inga exempel ännu. Det var en av anledningarna till att vi hade ett seminarium på det temat med inbjudna politiker som diskuterade frågan. Räkna alltså med att höra mer om investeringar i svensk infrastruktur inför valet i höst!

Namnet på sparformen, traditionell förvaltning, blir något vilseledande när vi pratar om hur dina pengar investeras för hos oss är det allt annat än traditionellt. Kanske borde vi ändra namnet  till "nytänkande kapitalförvaltning i traditionell regi"?

Hälsningar
Mattias Munter, pensionsekonom
@mattiasmunterVar tog den riktiga Skandiabanken vägen?|2014-07-04 15:15:52

RB sänkte sin styrränta med 50 punkter. När kommer er sänkning? BTW inget av det där dravlet om att bolåneräntorna inte styrs av RB styrränta. Tidigare har ALLTID Skandiabanken följt RBs styrränta slaviskt på både in och utlåningsidan. Å ni lär ju vara ganska snabba med att sänka inlåningsräntan till 0,00001... allt enl affärsmodellen: låna in billigt och låna ut dyrt...
Anmäl


Skandia|

Hej! Det är flera faktorer som spelar in när vi sätter räntan, inte bara styrräntan. Det är därför som vi sänkt räntan vid fem tillfällen hittills i år, inte bara i samband med Riksbankens räntemöten.

I våras lanserade vi en ny bolånemodell som tar hänsyn till flera faktorer när man söker bolån, belåningsgrad, sparande m.m. Alla priser och rabatter finns att läsa på hemsidan. Läs mer om vårt bolån här http://www.skandia.se/bolan

Idag sänker vi för övrigt 3 månaders ränta med 10 punkter till 2,51 %. //Anna, bloggredaktör

Anmäl


Daniel|2014-07-04 16:13:16

Vilka typer av infrastruktur skulle ni kunna tänka er investera i inom Sveriges gränser där väl det inte är så vanligt med privatfinansiering? är det höghastighetsspåren vi pratar om endast eller kan det även gälla motorvägar, flygplatser, hamnar, elnät och telekomnät? Vad går det som privat/pensionsbolag att göra på dessa områden?
Anmäl


Mattias Munter|

Hej Daniel! Tack för dina frågor. Från vårt perspektiv kan vi investera i samma typ av projekt som i övriga världen, men i de flesta fall krävs ett politiskt beslut. Vi har investerat i Sverige redan; Swedegas som äger och driver det västsvenska gasnätet är ett sånt exempel. Men som du säger är det inte så vanligt förekommande i Sverige ännu. Hälsningar, Mattias

AnmälAtt investera i det som är riktigt viktigt

Taggar: hållbarhet


Försäkringar ska handla om det som är viktigt i livet. En förmåga att inte bara förutse utan även förebygga sådant ingen vill vara med om, och i sista hand, om det värsta inträffar, stötta upp och ställa till rätta. När det gäller sakförsäkring är det lätt att förstå, en cykel kan ersättas och att förebygga stöld handlar om säkra lås. Även nedbrunna hus kan byggas upp igen, även om det är tungt, och risker med brand gör att det är än viktigare att satsa på att förebygga. Brandvarnare, brandsläckare eller brandfiltar finns därför i nästan varje hem.

Men när det handlar om det som är riktigt viktigt i livet: hälsa, social tillhörighet eller förmåga att försörja sig själv - då blir det mer komplext. Få saker är så svåra som när en människa hamnar utanför samhället. Desto viktigare att sätta alla klutar till att förebygga. För det går.

Vissa saker kan människor fixa på egen hand - men riktigt svåra situationer kan gå utöver individens egna förmåga. Då krävs förstärkning. Av släkt och vänner, eller samhället runt omkring. Som försäkringsbolag ser vi konsekvenser av såväl ohälsa som utanförskap och vet hur viktigt det är att förebygga.

För vår del handlar förebyggandet både om ideellt engagemang men också att stötta svenska kommuner att tidigt satsa på barn man ser är i en riskzon för utanförskap. Tove Lifvendahl skrev i söndagens Svenska Dagbladet om vårt arbete med kommunerna och de kalkyler vi tagit fram för att visa det kloka i att satsa på tidiga insatser, både rent mänskligt och ekonomiskt.

En riktigt god försäkring handlar just om att förebygga så att det värsta inte inträffar överhuvudtaget. Det handlar om säkra lås, brandlarm eller för den delen tidiga insatser för människor som visar att de är i en riskzon vad gäller ohälsa eller utanförskap. Självklart ska stöd finnas om det värsta inträffar men än bättre är att bygga vårt samhälles trygghet på hur många människor vi kan rädda från att alls hamna i utanförskap.

Skandias stiftelse Idéer för livet jobbar just med det förebyggandet. Under hela våren har 56 av mina kollegor på Skandia i Stockholm, Göteborg, Linköping och Sundsvall stöttat barn som inte får stöd hemifrån med läxläsning. Nu i dagarna är det ett antal andra kollegor som följer med som engagerade vuxna på dag-sommarkollo för barn i socioekonomiskt utsatta områden.

Och om du vill, liksom mina kollegor, göra en egen ideell insats kan jag varmt rekommendera dig att logga in på Volontärportalen. Där har vi samlat uppdrag från  ideella organisationer och projekt runt om i hela landet. Du hittar en hel del av våra Eldsjälar där. Välkommen att bli en du också!

Allt gott
Lena Hök, hållbarhetschef
(finns på Twitter som @lenahok)Sten|2014-06-27 10:24:46

Hej kan nån svara på hur jag avslutar smartbank? Jag vill inte längre ha den funktionen! Av vilken anledning kan jag inte bara avsluta den i inloggat läge?? Svar önskas snarast!
Anmäl


Skandia|

Hej Sten! För att avsluta smartbanken - ring till kundtjänst, 0771-55 55 00, så hjälper de dig. I dagsläget går det inte att göra i inloggat läge men jag för vidare din synpunkt till ansvariga. //Anna, bloggredaktör

Anmäl


SH|2014-06-27 21:49:29

Har Skandiabanken någon kommentar till följande från Finansinspektionen om "rådgivning"? "Skandiabanken får anmärkning och straffavgift på tio miljoner kronor Skandiabanken Aktiebolag har haft brister i sin investeringsrådgivning genom anknutna ombud. Banken har inte följt de regler som gäller för att ta emot provisioner och inte heller hanterat intressekonflikter på rätt sätt. Därför får banken en anmärkning och ska betala en straffavgift på tio miljoner kronor. Skandiabanken har bedrivit investeringsrådgivning genom anknutna ombud. Banken har i samband med den rådgivningen tagit emot provisioner från tredje part som fondbolag och produktbolag, trots att detta inte har varit tillåtet eftersom banken inte har lämnat information om ersättningen till kunderna på det sätt som krävs. Skandiabanken har även haft brister i sin hantering av intressekonflikter. Banken har haft ett ersättningssystem som inneburit att flera av de anknutna ombuden fått högre ersättning när de förmedlat vissa produkter. Det har lett till incitament för ombuden att rekommendera finansiella produkter som gett högre ersättningar i stället för de som är bäst för kunden. Skandiabanken har inte identifierat och hanterat den intressekonflikt som därmed uppstått mellan de anknutna ombuden och kunderna. Finansinspektionen ger därför Skandiabanken en anmärkning och en straffavgift på tio miljoner kronor. "
Anmäl


Skandia|

Hej SH,

Självklart! Som ett kundstyrt bolag ser vi allvarligt på detta. Finansinspektionens granskning bygger på ett besök de gjorde hos oss i februari 2013. Då hade vi redan identifierat och börjat åtgärda dessa problem och har sedan dess bland annat förändrat ersättningarna till våra rådgivare, förtydligat informationen till våra kunder och ökat våra utbildningsinsatser. Vi kommer nu att gå igenom Finansinspektionens synpunkter i detalj för att säkerställa att det inte finns några återstående brister. Finansinspektionen har inte identifierat att någon enskild kund skulle ha lidit skada.
//Anna, bloggredaktör

Anmäl


SH|2014-06-27 21:53:32

Angående "Smartbank": Jag önskar å få en översikt (som innan) på mina konton på in/ut men önskar inte att dela detta med andra. Jag fick inget svar från kundservice på frågan.
Anmäl


John|2014-06-28 11:31:59

Exat smartbank känns obehagligt vill inte heller att andra ska ta del av min ekonomi!
Anmäl


Skandia|

Hej! Du kan vara lugn, ingen annan kan ta del av din ekonomi. /Anna, bloggredaktör

AnmälHär kommer återbäringen!Årets midsommarhelg var den kallaste på mycket länge, och i Dalarna och Mora där jag traditionsenligt firade bjöd midsommarnatten till och med på minusgrader. Då värmer det extra mycket att kunna konstatera att den så kallade återbäringsräntan för kunder med traditionellt förvaltade försäkringar i Skandia nu höjs till 8 procent *från och med den 1 juli.

Det beror på att totalavkastningen varit mycket bra de senaste åren. Du har kanske sett att när Skandia presenterar sina rapporter så pratar man även om totalavkastning. Jag tänkte förklara lite närmare hur dessa hänger ihop, vad återbäringsräntan är och varför den passar så bra för just långsiktigt sparande och pension.

Skandia förvaltar alltså drygt 330 Mdr för omkring 1,4 miljoner kunder och placerar dessa i traditionella tillgångsslag som aktier, räntor, fastigheter men även i alternativa investeringar som infrastruktur, onoterade bolag och råvaror. Vi brukar kalla den för en allvädersportfölj eftersom riskerna är spridda på så många olika tillgångsslag.

Avkastningen på den placeringsportföljen är det som rapporteras som totalavkastning, ungefär på samma sätt som du kan följa utvecklingen på en blandfond eller ett aktieindex i både upp- och nedgång.

Totalavkastningen påverkar dock inte värdet på din försäkring omedelbart utan den jämnas ut med hjälp av återbäringsräntan, vilket gör att kortsiktiga svängningar på de finansiella marknaderna blir mindre kännbara för dig som kund. Man kan säga att vi sparar lite extra i de gemensamma ladorna i bra tider för att kunna ta av i sämre tider. I grunden finns dessutom en garanti som försäkrar dig om ett visst belopp när pengarnas ska betalas ut.

Tekniken för att jämna ut avkastning med återbäringsränta är ovanlig och det är faktiskt bara ett fåtal traditionella livbolag som fortfarande använder tekniken idag. Den stora fördelen med att använda det för just pensionssparande är att variationerna i utbetalningsbeloppen blir mindre men med samma möjligheter till avkastning.

Du har alltså samma placeringsportfölj under spartiden som under utbetalningstiden. För att uppnå mindre variationer med sparformer utan utjämning skulle man behöva minska risken i placeringarna med lägre förväntad avkastning som följd. Vi tror nämligen att kunderna vill ha både och – jämna, stabila utbetalningar samt möjlighet till bra avkastning under tiden. Tänk på att utbetalningstiden kan vara minst lika lång som tiden man sparat.

Vi har i tidigare undersökningar hos svenska folket konstaterat att en jämn och stabil utveckling av pensionen är det som sätts främst och just den effekten ger tekniken att jämna ut avkastningen via återbäringsränta. Det är det som är den stora poängen – men att kundernas försäkringskapital nu växer med 8 procent återbäringsränta före skatt och avgifter i dagens läge är vi naturligtvis stolta över!

Hälsningar
Mattias Munter, pensionsekonom (@mattiasmunter på Twitter)

*) Återbäringsräntan redovisas före skatt och avgifter men efter kostnad för kapitalförvaltningenKim|2014-06-23 15:53:44

Vad innebär detta egentligen? Om jag har 100 000 kronor investerade i Er Allt-i-Ett Kapitalförsäkring, så är det alltså just nu 8% / år minus skatter och ev. avgifter i "ränta" på detta belopp? Detta så länge återbäringsräntan är på 8%?
Anmäl


Mattias Munter|

Hej Kim! Tack för din fråga. Du har helt rätt, det är just nu en årstakt på 8 % före skatt och avgifter som tilldelas försäkringen. Tilldelningen sker kontinuerligt så värdet förändras dagligen. //Mattias

AnmälSkandia på

youtube