Avbeställ det orange kuvertet

Taggar: pension Mattias


Nu är det den tiden på året igen när jag brukar skriva att du kan slänga det orange kuvertet som dimper ned i brevlådan. Detta eftersom den bara visar en del av din framtida lön och dessutom den del som till och med minskat i betydelse för helheten. Men i år har jag ett bättre tips.

För att du ska få koll på hela din pension behöver du dels veta vad din arbetsgivare (förhoppningsvis) betalar in till din tjänstepension och dels det du sparat privat. Med hänsyn till miljön och brevbärarna kan du nu istället avbeställa brevet. Logga in hos Pensionsmyndigheten och be att de inte skickar brevet i pappersform längre. Istället kan du läsa det direkt när du är inloggad på Pensionsmyndighetens webbplats – något du kan göra redan idag.

Vill du se en sammanställning av alla dina pensioner är det bästa att istället gå in på Minpension.se. Det är ett föredömligt samarbete mellan staten och pensionsbranschens privata aktörer som hela tiden utvecklas och blir vassare. Idag finns nästan allt redovisat och pensionsportalen nominerades nyligen till Sveriges bästa webbplats 2014 i kategorin information och service.

Hur ska du då använda Minpension.se på bästa sätt?

För dig som har mer än tio år kvar till pension:

 • Titta inte för mycket på prognosen, alltför mycket hinner hända innan det är dags för pension för att siffrorna ska tas på för stort allvar.
 • Se istället till de delar där du själv har ansvar för hur pengarna placeras.
 • Se till att göra ett aktivt val och anpassa risken i placeringarna till din situation och dina önskemål.
 • Besikta placeringarna regelbundet.

 
För dig som har mindre än tio år kvar till pension:

 • Se över risken i placeringarna, när det närmar sig kan det vara idé att sänka risken.
 • Fundera på hur mycket du behöver för att kunna leva som du vill som pensionär.
 • Gör en prognos för att se hur du ligger till.
 • Se till att få rådgivning inför utbetalning, det finns många val att göra innan utbetalningen startar. När utbetalningarna väl startat är det svårare att ändra sig.

 
Logga in och lycka till!

Mattias Munter, pensionsekonom Skandia
Twitter: @mattiasmunter

 SKRIV KOMMENTAR


Bloggvett

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer där innehållet är rasistiskt eller kränkande avseende ras kön, religion eller sexuell läggning. Personangrepp och svordomar accepteras inte heller utan kommer att raderas, liksom kommersiella budskap eller inlägg som innehåller länkar av något slag.

Spartips i en värld med minusräntaMycket är skrivet om sparande och investeringar i en situation med negativa räntor, och tro mig, vi kommer att få läsa mycket om detta även i framtiden. Det är lite känslan av obruten mark och varje tanke måste ältas innan den känns komfortabel.

Negativ ränta är en angelägenhet både på makroplanet, för centralbanker och nationalekonomer, men även på mikroplanet, för dig och mig som sparare. I det senare fallet kan det vara värt att sätta upp ett par enkla punkter på checklistan:

 • Fortsätt att fundera i termer av vilken risk ditt sparande tål. Sänkta räntor betyder sänkt avkastningspotential på ditt sparande. Låt inte viljan att öka avkastningen från nivåer som för ett par år sedan känts närmast orimligt låga locka dig till ökade risknivåer i portföljen.
   
 • Håll koll på inflationen, inte bara på räntan. Historiskt har vi varit vana vid högre, ibland mycket högre inflation än idag. Viktigt är att ta in att den låga avkastning du kan räkna med idag i sin helhet ger dig ökad köpkraft. Det är lätt att fokusera enbart på de låga nominella räntorna och inte ta med i beräkningen att inflationen är obefintlig.
   
 • Det har varit mycket debatt om amorteringar. Varför inte se dina sjunkande räntekostnader som en möjlighet att börja amortera ned dina lån till de belåningsnivåer du vet snart kommer att börja gälla? Det ger dig en ekonomi mindre utsatt för framtida amorteringskrav och även mindre utsatt för framtida räntehöjningar.  
   

Jeanette Hauff, beteendeekonom SkandiaSH|2015-02-28 16:27:36

Bra att du tar upp nominell ränta mhp inflation då detta er ett punkt rätt många missar eller inte förstår, dock finns det olika inflationsmått (KPI, KPIF, exempelvis) så man får välja ett som passar ens personliga situation. Jag, personligen, er mest intresserad av realräntan efter skatt, och i flera år fasträntekonto i kreditmarknadsbolag med insättningsgaranti givit en mycket bra avkastning.
Anmäl


SKRIV KOMMENTAR


Bloggvett

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer där innehållet är rasistiskt eller kränkande avseende ras kön, religion eller sexuell läggning. Personangrepp och svordomar accepteras inte heller utan kommer att raderas, liksom kommersiella budskap eller inlägg som innehåller länkar av något slag.

Ett fantastiskt år för långsiktigt sparandeHästens år är över och just idag firar Kina sitt nyår och inleder Getens dito. Samma dag passar Skandia på att släppa sin sammanfattning över kalenderåret 2014 och det är glädjande läsning för alla som sparar långsiktigt. För kunder med traditionell förvaltning var totalavkastningen hela 13,6 procent och inte mindre än 22 miljarder fördelades ut via återbäringsräntan under året. Även kunder som valt fondförvaltning har haft ett mycket bra år vilket syns på det totala förvaltade kapitalet som är rekordstort men där skiljer sig avkastningen mellan olika kunder åt beroende på vilka fonder man valt.

Att spara i traditionell förvaltning innebär bland annat att du som kund inte själv styr över hur pengarna placeras. Trots att den funnits sen 1800-talet är den kanske inte så allmänt känd men det är fortfarande Sveriges största sparform. Det mesta av kapitalet som förvaltas här syftar till pensionsutbetalningar, antingen som tjänstepension eller privat pensionssparande. I botten finns en garanti om en viss utbetalningsnivå och för Skandias kunder fördelas avkastningen till sparandet med en återbäringsränta som för närvarande är 12 procent före skatt och avgifter.

2014 var också året då det privata pensionssparandet krånglades till ordentligt med beslutet att begränsa avdragsrätten drastiskt. Att avdragsrätten sjunger på sista versen ger kortsiktigt ett tillskott i statskassan men får samtidigt effekten att två miljoner sparare måste hitta andra sätt att spara till livet efter lönen – nämligen pensionen. Jag har tidigare skrivit om alternativen för privat pensionssparande men oavsett vad som passar dig bäst så känns det bra att Skandia kan erbjuda alla tänkbara sparformer för ditt långsiktiga sparande, inklusive traditionell förvaltning. Många gånger är det bästa att kombinera olika sparformer och på så sätt hitta rätt balans mellan trygghet och potential för avkastning.

Nu jobbar vi vidare för att 2015 ska bli lika lyckosamt som det gångna!

Mattias Munter, pensionsekonom Skandia
Twitter: @mattiasmunter
Nominerad till årets pensionsspecialist 2014

 M|2015-02-21 09:16:16

Bra artikel om långsiktigt sparande. Angående sparande och med tanke på att du är pensionsekonom för Skandia när man kan ha sin tjänstepension hos Skandia utan avgift för Rådgivningen? Jag har allt mitt sparande på Avanza av denna anledning. Gillar verkligen era banktjänster men på sparande kan man inte använda er om man inte är i behov av rådgivning. Synd tycker jag för ett så annars bra bolag. Trevlig helg!
Anmäl


Mattias Munter|

Hej M! Tack för din kommentar. Det beror främst på hur din arbetsgivare valt att lösa frågan om tjänstepension. Nio av tio anställda i Sverige omfattas av kollektivavtal och där finns ingen rådgivning inkluderad, vilket i sig är synd då de flesta har fokus på annat än de val man behöver göra för pensionen. Det märks inte minst när man tittar på statistik på hur få som faktiskt gör aktiva val där. När det gäller den övriga marknaden för tjänstepensioner så är spelfältet mer fritt och där är lösningar med rådgivning vanligare. Eftersom tjänstepensionen är mer än bara sparande så är rådgivning fortsatt viktig. Men om du vill klara dig helt själv och inte omfattas av kollektivavtal så bör du alltså prata med den som är ansvarig för tjänstepensioner på ditt företag för att få reda på hur de ser på frågan. Hälsningar, Mattias

Anmäl


SKRIV KOMMENTAR


Bloggvett

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer där innehållet är rasistiskt eller kränkande avseende ras kön, religion eller sexuell läggning. Personangrepp och svordomar accepteras inte heller utan kommer att raderas, liksom kommersiella budskap eller inlägg som innehåller länkar av något slag.

Du vet väl om att du äger Skandia?

Taggar: Kajsa


Har du fått hem där här vykortet i brevlådan är du också ägare till Skandia och kan nu vara med och påverka hur Skandia ska styras. Här nedan hittar du de 14 kandidaterna och fram till den 12 mars kan du rösta på upp till sju av dem. Några kryss och en digital signatur - sen är du klar!

Klicka på någon av bilderna för att se en kort videopresentation av respektive kandidat. På samma sida kan du sen välja att rösta på kandidaterna.

Kajsa Nordborg, kundinflytande


Bo
Källstrand

Ebba
Fåhraeus

Eva
Lindqvist

Jan-Åke
Stenström

Jeanette
Gademark

Leif
Hansson

Maria
Frithz Warg

Wilhelm
Geijer

Mattias
Forsberg

Per
Aldenstig

Therese
Johansson

Ulf
Troedsson

Ulrika
Hagdahl

Marianne
Dicander
Alexandersson

 N.L|2015-02-17 16:56:08

Tråkigt att alla har kavaj, är minst 50 (förutom Therese Johansson) och nästan uteslutande försörjer sig på andra styrelseuppdrag eller högt uppsatta positioner inom näringslivet. Vore roligare, och nyttigt, med någon eller några "vanliga" medborgare. Kanske en liten egen företagare, en snickare eller varför inte en sjuksköterska eller förskollärare? Jag förstår att det krävs en viss "kompetens och utbildning" för uppdraget, men någon eller några som inte uppfyller den stereotypiska bilden för överbetald med högsta betyg från skolan vore bra - för Skandia och för mig som kund. För trovärdigheten och moderniteten. Visa att ni våga tänka nytt och annorlunda. Medarbetarrepresentant kanske? Någon från kundservice eller så?
Anmäl


Christian Paulsen|2015-02-17 19:27:53

Instämmer. Det vore även bra med en tydligare förklaring till påståendet att man är ägare i Skandia bara för att man är kund. Vad exakt menas med det? Låter lite flummigt.
Anmäl


Kajsa Nordborg|

Hej NL och Christian! Tack för era inlägg om sammansättningen av fullmäktige.

Den pågående röstningsperioden har i höstas föregåtts av en nomineringsperiod. Då fick alla kunder lämna förslag på vilka personer de ville se som sina fullmäktigekandidater. Valberedningen som representerar både privat- och företagskunder i Skandia utgår från bolagsordningens kriterier i sin granskning av nominerade kandidater. De viktigaste kriterierna är mångfald och lämplighet i urvalet av de 14 fullmäktigekandidaterna. Det innebär att valberedningen i största möjliga utsträckning strävar efter att få ett jämlikt urval mellan kön, ålder och geografisk hemvist samt kandidater med lämplig kompetens för uppdraget. Målsättningen på sikt är att säkerställa att fullmäktige som helhet är representativa för kunderna och har kompetenser som kompletterar varandra.

Anledningen till att många av de 14 kandidaterna är runt 50 och har liknande bakgrund är att det är den profilen som kunderna nominerade. Att de flesta har kavaj på sig beror säkert på att de vill se representativa ut. Ja, de har helt enkelt klätt upp sig för er.

Christian, jag förstår att det kan vara lite rörigt med begreppet ägare och kund.  Enklast (om det nu är enkelt) att beskriva det är att de personer som är kunder i Skandias livbolag är också ägare. Detta regelverk styrs av försäkringsrörelselagen där det står att försäkringstagarna är ägare.

Jag hoppas att jag har kunnat svara på era frågor.
Kajsa

Anmäl


Utlänningen|2015-02-18 08:25:03

Nej, det visste jag inte att jag gjorde. Men det var ju bra att jag äger Skandiabanken. Då beordrar jag VD att byta ut samtliga som arbetar med it på ovanstående bank. Vill ha dit folk som kan se till att det går att skicka ett sms med engångskod till oss kunder som bor i Thailand. Så är fallet inte nu.
Anmäl


Kajsa Nordborg|

Hej ”Utlänningen”!
Tack för ditt inlägg och va roligt att du läser vår blogg från Thailand.
Det finns ingen spärr från vår sida att skicka SMS till utlandet, men däremot vet vi om att vissa utländska operatörer kan blockera våra SMS, p.g.a. att de tror att det rör sig om reklamutskick. Det är inte alltid så lätt för oss att åtgärda detta då felet inte ligger i våra system, men vi vill naturligtvis försöka hjälpa dig så mycket som vi kan. Om du inte har varit i kontakt med vår kundservice angående det här problemet så är du välkommen att kontakta oss på telefonnummer 0771-55 55 00.
/Kajsa

Anmäl


515 miljarder|2015-02-18 14:58:44

Ägarföreningen ProSkandia har återuppstått och påstår sig nu äga 515 miljarder. I samma infobroschyr får man veta att man ska betala in 100 kr för att bli ägare. Varför? Vad händer om man INTE betalar in de 100 kronorna.? Det låter som om det redan nu finns tillräckligt med pengar i kassan - kanske återbetalning av pengar från den tid delar av Skandia såldes billigt till Norge? Skulle mycket gärna vilja att ni redde ut den affären och att ex.vis J Hauff (som skriver mycket bra!) får i uppdrag att på ett begripligt sätt redogöra för de olika turerna i den olyckliga affären! Tror att det är bra med ett ägarstyrt Skandia, men håller med föregående inlägg om att det behövs "vanligt folk" i denna styrelse + att det ska vara högt i tak och att man spelar med ÖPPNA KORT. Korruption har vi sett nog av!
Anmäl


Kajsa Nordborg|

Hej 515 miljarder!
Ägarföreningen ProSkandia är en från Skandia oberoende ideell förening med syfte att tillvarata försäkringstagares och försäkrades intressen i Skandias Livbolag.
I den broschyr som du har fått erbjuder ProSkandia dig ett medlemskap i för 100 kr. Är du kund i Skandias Livbolag så äger du redan Skandia.
/Kajsa

Anmäl


Henrik |2015-02-19 13:01:28

Hej? När tänker ni sänka bolåneräntan likt andra banker gjort? Kust nu ligger ni högst på 3 månaders-räntan.
Anmäl


515 miljarder|2015-02-19 14:56:55

Emotser ett utförligare svar från Kajsa N. Jag blev inte klokare av ditt korta svar. OM jag är kund i Skandias Livbolag behöver jag alltså INTE betala 100 kr? Är jag då AUTOMATISKT också medlem i ProSkandia.??? Vad ska alla "medlemspengarna" användas till? Jag bad om en redogörelse för Norge-affären också (dvs den affär som kritiserades av Arne Ruth m fl i den allra första ägarföreningen ). Hur mycket fick Skandia tillbaka då och hur användes dessa miljoner/miljarder? Ser som ägare gärna fram emot redogörelser för hur styrelsen hittills jobbat + hur stora arvoden som utgår till de personer som sitter i Pro Skandias styrelse? Öppenhet uppskattas!!!
Anmäl


Kajsa Nordborg|

Hej 515 miljarder,

Som svar på din första fråga: nej, som kund i Skandia är du inte per automatik medlem i ProSkandia. ProSkandia är en från Skandia oberoende ideell förening och för att bli medlem i ProSkandia måste du själv göra ett aktivt val att bli det. De 100 kr är ProSkandias medlemsavgift och exakt hur de pengarna används kan bara ProSkandia svara på. Läs gärna mer om ProSkandia på deras hemsida.

Vad gäller din andra fråga så är det sedan länge konstaterat att Skandia, bland anant genom att sälja av kapitalförvaltningsverksamheten till Norge, gjorde sig skyldigt till otillåten värdeöverföring. Saken är emellertid hanterad och spararna i livbolaget är kompenserade och har inte lidit någon ekonomisk skada av det inträffade.

Kajsa

Anmäl


Sara|2015-02-20 14:18:40

Till utlänningen. Skaffa mobilt bank-id så är saken biff
Anmäl


Daniel|2015-02-23 10:05:45

Hej. Kan det inte vara en idé att även presentera de redan invalda så man vet/blir påmind om vilka kompetenser som redan finns
Anmäl


Kajsa Nordborg|

Hej Daniel!
Det är en bra idé. Du hittar de från förra året invalda kandidaterna på vår hemsida för kundinflytande.
/Kajsa

Anmäl


Kim|2015-02-24 12:03:57

Hej! Nu när ni har inlett samarbetet med SAS EuroBonus och förhoppningsvis kommer att fortsätta utveckla det och andra kundförmåner bredare, vore det fantastiskt om ni fortsatte utvecklingen av Skandias betal- och kreditkort som en värdig konkurrent mot alla andra rese- och förmånskort så som American Express Platinum, Eurocard Platinum och SAS Eurobonus American Express Elite. Ett enkelt, och säkert inte allt för dyrt, förslag är 2-4 st kostnadsfria entréer per år till lounger inom Priority Pass och Menzier Lounger. Det skulle gynna normalsvensken som reser någon gång per år och ge ett otroligt mervärde för Skandias kort. Detta tillsammans med en ytterligare förstärkning av er reseförsäkring plus, skulle göra er till en starkare konkurrent.
Anmäl


Kajsa Nordborg|

Hej Kim,

Tack för dina förslag och visat engagemang! Att utveckla samarbetet med SAS EuroBonus är något som finns med i vår plan och ditt förslag är ett bra exempel på vad som skulle kunna vara en del i denna utveckling. I dagsläget kan vi tyvärr inte svara på hur en vidareutveckling exakt kommer att se ut eller när i tiden det skulle ske. Men vi kommer ta med oss dina förslag för vidare diskussion tillsammans med SAS EuroBonus.

Kajsa

Anmäl


SKRIV KOMMENTAR


Bloggvett

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer där innehållet är rasistiskt eller kränkande avseende ras kön, religion eller sexuell läggning. Personangrepp och svordomar accepteras inte heller utan kommer att raderas, liksom kommersiella budskap eller inlägg som innehåller länkar av något slag.

Prisat fondutbud!

Taggar: fonder Jim


Det är alltid kul med utmärkelser, särskilt när det rör sig om ett område som vi har fokuserat extra mycket på.

Under de senaste åren har vi förbättrat vårt utbud av utvalda fonder. Det har vi gjort genom att sänka de genomsnittliga fondavgifterna och byta ut fonder som vi bedömer inte kommer ge lika hög relativ avkastning framöver. Arbetet har gett resultat och Skandia rankas nu högt av våra två distributörer som jämför vårt utbud mot våra konkurrenters.

Max Matthiessen anser att Skandia är det bolag som lyft sig mest det senaste året och tillhandahöll det bästa fonderbjudandet i slutet av förra året. Enligt Söderberg & Partners har Skandias fondutbud gett högst avkastning bland fondförsäkringsbolagen i slutet av året.

Med andra ord har vi genom att förändra vårt fondutbud gett våra kunder ännu bättre förutsättningar för att uppnå ett bra sparande. Det är vi glada för. Arbetet med att ständigt förbättra oss fortsätter även i år, och inom kort hoppas jag kunna presentera flera spännande nyheter som kan bidra till att förbättra ditt sparande. Håll utkik!

Jim Rotsman, chef investeringserbjudandet

 Tomas|2015-02-17 11:36:31

Det kanske är så att Skandia har kristallkulan och kan veta vilka fonder som är bäst i världen. För oss andra Skandiakunder som i alla fall vill pröva en fond utanför utbudet fick jag idag veta att: Om jag vill ha en fond utanför utbudet. Då måste jag öppna ett konto i en annan bank - köpa fonden och sedan flytta in den till mitt ISK på något sätt. Tycker att ni borde underlätta det för oss som trots allt vill ha en fond utanför ert utbud. Eller är kanske så, hemska tanke, att ni bara tar in fonder i ert utbud som ni tjänar bäst på och som inte kommer från era närmaste konkurrenter.
Anmäl


Jim Rotsman|

Hej Tomas,

Tack för dina synpunkter. Skandia strävar efter att erbjuda våra kunder ett så pass komplett utbud som möjligt. Vi samarbetar med många av världens ledande fondbolag och erbjuder i dagsläget över 800 fonder. Det motsvarar vad majoriteten av våra kunder söker gällande pris och placeringsinriktning. Trots denna stora mängd är det en liten del av världens alla fonder. Administrationskostnaden att erbjuda allt blir helt enkelt för hög. Däremot, har du köpt en fond kan du alltid flytta in fonden i din depå (förutsatt att vi kan handla med fonden).

Anmäl


Stefan|2015-02-17 13:23:30

Efterlyser att Skandia erbjuder AMF's utbud av fonder, bra och billiga!
Anmäl


Jim Rotsman|

Hej Stefan,

Det stämmer att AMF inte finns i vårt utbud. Däremot finns det flera fonder med samma placeringsinriktning och liknande prisbild. Läs gärna ovanstående svar också.

Anmäl


Sten|2015-02-17 23:41:47

Grattis till utmärkelserna! Mycket nöjd med utvecklingen på mina Skala 5:5 de senaste 3 åren. Personligen så är jag också mycket nöjd med fondutbudet. 800 fonder att välja mellan räcker mer än väl för mig, men fortsätt gärna att sänka avgifter och kasta ut fonder som håller måttet.
Anmäl


Mikael|2015-02-18 00:39:40

Måste säga att jag tycker att Skandia har förbättrat sig otroligt mycket, även om jag även är kund hos bland annat Nordnet och Avanza som har ett ännu bättre utbud av fonder. Tycker nog att Skandia är användarvänligast och har man inget behov av att köpa utländska aktier till rimligt courtage, så duger Skandia bra.
Anmäl


Hans Kjellman|2015-02-26 21:36:49

Hej Thomas! Grattis till den positiva utvecklingen för era fonder under 2014. Du antyder att det är följden av era gjorda insatser. Hur vet du det? Kan det kanske vara slumpen som är förklaringen?
Anmäl


SKRIV KOMMENTAR


Bloggvett

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer där innehållet är rasistiskt eller kränkande avseende ras kön, religion eller sexuell läggning. Personangrepp och svordomar accepteras inte heller utan kommer att raderas, liksom kommersiella budskap eller inlägg som innehåller länkar av något slag.

Sparguiden del 3 - Ditt intresseHär är tredje delen i en sparguide från oss på Skandia så att du enkelt och snabbt ska få koll på de viktigaste besluten du har att fatta som sparare.

Del tre handlar om intresse! I de andra två avsnitten går jag igenom syfte och risk

Tid och attityd till risk skapar ramarna för ditt sparande – men det faktiska innehållet i ditt sparande styrs av ditt intresse. Vill du vara aktiv själv eller vill du helst att någon annan fattar sparbesluten åt dig?

Har du inte tiden eller intresset kan ett traditionellt livsparande eller blandfonder kanske vara något för dig.

Har du ett stort intresse? Då kanske det snarare är en guidning i spardjungeln du vill ha för att sedan fatta sparbesluten själv.

Jeanette Hauff, beteendeekonom Skandia
Minusränta och ditt sparandeIdag fick vi det historiska beslutet från Riksbanken att reporäntan sänks till minus 0,1 procent. Dessutom tar Stefan Ingves & Co det hela ett steg längre genom att köpa statsobligationer. Det här är något alldeles i särklass och det påverkar naturligtvis även ditt sparande.

En konsekvens som uppstår när centralbanker, såsom Riksbanken och ECB, köper statsobligationer, är att de trycker ned avkastningspotentialen i dessa och ”tvingar” ut investerare i mer riskfyllda investeringar som företagsobligationer och aktier. Och detta är precis vad vi har sett. Börserna i Europa har gått som tåget på sistone och Stockholmsbörsen är upp över 10 procent bara i år(!) Även företagsobligationsfonderna har fått en rejäl skjuts.

Och så länge räntorna har sjunkit stadigt har det gett fin avkastning även i traditionella räntefonder eftersom sjunkande räntor är synonymt med stigande obligationspris. Men nu när obligationer med kort löptid ger negativ ränta och även de långa räntorna kryper allt närmare noll, så innebär det att den genomsnittliga räntan på fondernas innehav blir allt lägre. Det gör att avkastningspotentialen framöver minskar. För korta räntefonder förväntar vi oss endast marginell, om ens någon, avkastning i år. Och för långa räntefonder rör det sig om ungefär 1-2 procent för helåret.

Vi befinner oss i en ny miljö där förhållandet mellan risk och avkastning har förändrats. De ”säkra” alternativen handlar allt mer om att bevara kapital och har inte den potential som vi är vana vid historiskt. För att ha möjlighet till åtminstone måttlig avkastning i sitt sparande, måste man acceptera högre risk i form av företagsobligationer eller aktier. Men det är som sagt en helt annan riskbild.

Viktigast av allt är att ha ett långsiktigt perspektiv i sitt sparande eftersom det är sällsynt att alla tillgångsslag går bra samtidigt. Det är därför vi ska kombinera olika placeringar i sparportföljen. Nu står vi sannolikt inför en period med mager avkastning i räntefonder, men låt inte det bli en anledning till att chockhöja risken i portföljen. Ditt sparande ska styras av vilken risk du är beredd att ta. Inte av den historiska avkastning du har haft.

Jim Rotsman, chef investeringserbjudandet Skandia

Läs Skandias marknadsbrev och ta del av våra analyser kring sparande och placeringar.Katarina|2015-02-12 22:49:24

Kan det komma att kosta mig att ha ett sparkonto hos er?
Anmäl


Anna|2015-02-12 23:34:05

Handelsbanken går ut med att de inte tänker införa minusränta för sina kunder, så Skandia borde inte vara sämre...
Anmäl


Skandia|

Hej! Vi ser kontinuerligt över både in- och utlåningsräntor utifrån rådande marknadsläge. Utgångspunkten är att värna om våra sparkunder och ha ett konkurrenskraftigt erbjudande. I dagsläget finns inga beslut om att ändra våra inlåningsräntor. /Jennie, bloggredaktör

AnmälTänk längre i en värld av negativa räntorAlltså ibland ger man sig ju ut på lite hal is. Man funderar över saker och ting utan att egentligen ha någon smart konklusion. Lite så är det att skriva en blogg om ränteläget just nu.

Många har skrivit och tyckt mycket klokt om varför Riksbanker sänker räntan till noll eller till och med under noll. Försvar av valuta och försök att få upp en inflation som inte tycks reagera på någon stimulans vad det än må vara – ibland i skön förening - har förts fram som orsaker till varför man är nere i nivåer vi aldrig tidigare befunnit oss på. Till och med luttrade makrobedömare av rang tycks ha svårt att hitta en skolboksförklaring till vad detta kan komma att leda till, vilket inom parentes kan kännas lite halvskrämmande.

Vi hör också uttryck av typen ”det finns en teknisk möjlighet att vi kan få en negativ ränta på sparkonton”. Jo, jag förstår. Naturligtvis hänger det samman med Riksbankernas agerande, och analogt med låga styrräntor följer nästan per definition låga räntor på sparkonton. Men vad innebär det?

Fundera ett ögonblick över vad ränta egentligen betyder i sparsammanhang. Ränta är, förutom att vara en måttstock för vad det kostar att belåna sig eller ett verktyg för riksbanker att utöva penningpolitik, en indikator på vår tidspreferens vad gäller konsumtion. Räntan är helt enkelt så mycket du behöver kompenseras för att istället för att konsumera idag skjuta upp din konsumtion till imorgon. Lätt att föreställa sig i ett ränteläge med säg 5 procent real ränta. Istället för att köpa saker för din tusenlapp idag sparar du den och kan om ett år köpa saker för 1050 kronor. Du får med andra ord betalt för att avstå.

En negativ ränta innebär att vi… ja, vadå? Blir uppmuntrade att konsumera allt idag? Har en tidshorisont som slutar i eftermiddag? Vi har talat tidigare om sänkta avkastningskrav i en nollräntemiljö – dessa låga förväntade aktieavkastningar kombinerat med ”omvända” tidspreferenser gör att det kan kännas allt mer frestande än någonsin att inte tänka längre, att inte planera för till exempel pension. Ett alldeles uppenbart tillfälle att hålla isär makroekonomi och privatekonomi kan jag tycka. Tänk längre – även med negativ ränta!

Jeanette Hauff, beteendeekonom Skandia
Hur stor pensionsskuld har din kommun?

Taggar: Mattias


I en debattartikel i Dagens Industri kritiseras särskilt kommunernas sätt att redovisa (eller snarare dölja) sina pensionsskulder. Det här avser pensionsutbetalningar till alla som har arbetat för kommunen och har rätt till tjänstepension för den tiden.

Det är klart olyckligt om denna brist på transparens innebär att kommunen binder upp sig långsiktigt i andra investeringar närmast ovetande om att stora pengar kommer att behövas för pensionsutbetalningar i framtiden. Det behöver inte vara så.

Skandia har därför tagit initiativet och räknat fram skulden för varje kommun. Hela 257 miljarder totalt eller så kan man säga att en familj med två barn är ”skyldig” sin kommun motsvarande 100 000 kronor. Lägger man dessutom till landstingens skulder så är summan dubbelt så stor.

Rapporten visar samtidigt att viljan att göra något varierar.

• En tredjedel av landets kommuner inte har valt en strategi för hur man ska hantera pensionsskulden.

• Över hälften av landets kommuner har en pensionsskuld som är dubbelt så stor som kommunernas långfristiga skulder.

• Bland politikerna har endast 14 procent hög eller mycket hög kunskap.

Genom att synliggöra detta så vill vi att fler kommuner ska börja planera för framtidens pensionsutbetalningar. Alternativet är att fortsätta stoppa huvudet i sanden och istället höja skatterna i framtiden. Vi hoppas naturligtvis att kommunerna tänker längre än så och börjar amortera av skulden i tid.

Mattias Munter, pensionsekonom Skandia
Twitter: @mattiasmunter

PS. Här kan du läsa rapporten och se hur läget är i just din kommun.RJ|2015-02-12 11:10:24

Hej Mattias, intressant! Angående tabellen över resp. kommuns situation: Kan du förklara vilka tal ni har i formeln för "Försörjningskvot 2013"? Det är lite luddigt nu. Ni skriver "Försörjningskvoten visar förhållandet mellan den “arbetande generationen i åldern 20-64 år” i relation till “barn och unga” och “äldre”." Jag tolkar det som att ni har "barn, unga och äldre" i täljaren, och har "20-64 år" i nämnaren. Är det korrekt? Inkluderar den "arbetande generationen" samtliga invånare i åldern 20-64, alltså även de som är arbetslösa, långtidssjukskrivna, förtidspensionerade osv?
Anmäl


Mattias Munter|

Hej RJ! Tack för din kommentar. Försörjningskvot definieras av SCB som summan av antal personer 0–19 år och antal personer 65 år och äldre dividerat med antal personer 20–64 år och därefter multiplicerat med 100.  I praktiken skapar en högre försörjningskvot ett större tryck på de som producerar (de i yrkesverksam ålder). Förhållandet mellan grupperna påverkar i sin tur utbudet av varor och tjänster i kommunen, exempelvis med fler äldreboenden än fritidsgårdar. Nackdelen med nyckeltalet är det som du själv är inne på, att samtliga personer i intervallet 20-64 räknas in. Det tar inte hänsyn till grupper som av någon anledning inte arbetar (långtidssjukskrivna, arbetslösa, förtidspensionerade).  Hälsningar, Mattias

AnmälRimlig betalning för risk?Vi har skrivit mycket om transparenta genomsnittsräntor under 2014 – dvs att Skandia nu öppet presenterar den genomsnittliga ränta våra kunder får betala. Funderar man på hur vi människor fattar beslut och på hur vi söker och tar till oss information tror jag öppenhet är fantastiskt viktigt. Förra veckan presenterade vi våra bolåneräntor för januari och även den genomsnittliga rabatt våra kunder fått under den gångna månaden. Räntan efter rabatten blev så låg som 1,67 procent, och den genomsnittliga rabatten var hela 0,50 procent!

Man kan fundera vidare och se på det rimliga i vårt sätt att ge rabatt. Skandias modell går ut på att ge volymrabatt, rabatt för låga belåningsgrader samt även sänka räntan för dem som har sitt sparande hos oss. Låt oss titta på dessa olika grunder för rabatt.

Varför vägs överhuvudtaget volym in? Den enkla anledningen är att det kostar lika mycket att handlägga och löpande administrera ett lån på 500 000 kr som ett lån på 3 Mkr.

Belåningsgrad då? Som så mycket annat handlar räntesättning om att uppskatta och ta betalt för bland annat risker. En hög belåningsgrad innebär naturligtvis en högre risk, liksom även en högre kostnad, för banken än en låg – och rimligt är att ta betalt för detta. Alternativet att inte försöka uppskatta den enskilda risken i det aktuella lånet är ju att lågt belånade kunder får betala en del av den risk och kostnad som stammar från högt belånade kunder.

Man kan ju länka det här resonemanget till bankernas utlåningstak och även till den amorteringsdebatt som grasserade under 2014 (och som säkert lär dyka upp igen). Ett utlåningstak är ju ett sätt att rätt effektivt stänga en del av bolånemarknaden, dvs den del som vänder sig till högt belånade kunder. Amorteringsdebatten har samma övergripande syfte, men går lite ”mjukare” till väga: alltför hög skuldsättning är av ondo både för det finansiella systemet och för individen själv och amortering är ett sätt att långsiktigt komma till rätta med detta problem. Och rabatt för låga belåningsgrader är, om man vill, ett ännu mjukare sätt att säga samma sak: du får som individ en uppmuntran i form av ränterabatt för att du inte är högt belånad. Och tror man på att uppmuntran funkar  – ja då blir det ju ännu viktigare att vara öppen och transparent!

Jeanette Hauff, beteendeekonom SkandiaAnders|2015-02-09 20:34:18

Så Skandia vill inte låna ut "små lån "på under en halvmiljon, pga att er administration är för dyr ? Vi med bolån,som har köpt hus för mer än 20-25 år sedan och har mindre än en halvmiljon och under 50% belåning är inte intressanta som kunder ? Jag har nu 3-mån ränta på 1,68% hos en av storbankerna, och har inga andra affärer med banken. Sparande har jag hos den största nätmäklaren.
Anmäl


Jeanette Hauff|

Hej Anders. Visst lånar vi gärna ut även ”små lån”! Vi vill bara vara transparenta med vad vi tar betalt för. Och små lån kostar i uppläggningskostnader och andra administrativa kostnader ungefär lika mycket som ett stort lån. Däremot ger vi definitivt rabatt till lågt belånade kunder – precis av de skäl jag tar upp i bloggen! /Jeanette

AnmälSkandia på

youtube